Zo word je echt uitgerust wakker

Heb je het gevoel dat je de laatste tijd vermoeider je bed uit komt dan hoe je erin stapte? Heb je regelmatig last van je rug of nek, en kun je maar lastig een oorzaak vinden? Lig je ’s nachts eindeloos te draaien en woelen, en kun je maar geen goede positie vinden om te slapen? Of word je werkelijk ieder uur wel een keer wakker? Dan is het tijd om je slaapgewoontes eens goed te gaan bekijken.

Relax

Een heel groot deel van de mensen die ’s nachts wakker ligt, gebruikt de nacht om te piekeren. Niet vrijwillig of bewust, nee, het gebeurt gewoon. Je kent het gevoel vast zelf ook wel. Je kunt niet lekker in slaap komen doordat dingen die overdag, soms niet eens bewust, je aandacht hebben gevraagd je ’s nachts nog bezighouden. Waar je overdag dit soort zaken nog makkelijk kunt relativeren, lijken kleine problemen zodra het donker is en je stil in bed ligt opeens onoverkomelijke rampen. Voor je het weet lig je heel de nacht te piekeren, ga je van het ene probleem naar het andere, en kom je aan slapen niet toe.

Om dit te voorkomen kun je tal van dingen proberen. Maak bijvoorbeeld aan het eind van je (werk)dag een lijstje met dingen die je nog af moet maken of niet moet vergeten. Dan hoef je die ’s nachts niet te herinneren, en kun je ze loslaten. Ook je gedachten eens flink verzetten door voor het slapen uitgebreid te douchen.

Lekker liggen

Ben je geen piekeraar, maar slaap je toch niet goed? Dan is het verstandig om eens te kijken naar het ‘materiaal’. Is je matras nog wel in orde? Een matras slijt geleidelijk, geeft steeds wat minder steun, tot je het moment hebt bereikt dat het je lichaam niet meer goed ondersteunt en je niet meer lekker kunt liggen. Houd dit goed in de gaten, word je regelmatig met spierpijn of een pijnlijke rug wakker, dan is de kans groot dat je matras de boosdoener is.

Ook je hoofdkussen kan je uit je slaap houden. Het verslijt, net als een matras, maar kan ook simpelweg niet bij je slaaphouding passen. Lig je vaak op je buik, maar heb je een zijslaapkussen op je bed liggen? Dan is de kans groot dat je regelmatig wakker wordt, zo’n zijslaapkussen is in jouw geval veel te hoog. Ben je zwanger? Dan is een zwangerschapskussen dat je hele lijf ondersteunt een fijne keuze, zo worden ook je heupen en bekken goed ondersteund.