Hoe zit het met de fopspeen?

Voor veel ouders blijft het een lastige keuze. Geef ik mijn kind wel een fopspeen of niet? Want waar de dokter zegt dat het niet goed is voor je baby, geeft de gyneacoloog aan dat het juist wel goed is. Wie moet je dan geloven? En wat is het beste voor jouw baby?

Wat is de fopspeen?

Een fopspeen is een losse speen zonder flesje. Hij is meestal gemaakt van rubber of siliconen zodat je baby er op kan zuigen. De speen is uitgevonden om je baby te kalmeren of om in slaap te laten vallen. Aan het zuiggedeeltje zit een plastic schildje vast dat ervoor zorgt dat je baby de fopspeen niet inslikt.

Welke soorten fopspenen zijn er?

Er zijn twee soorten fopspenen. De fysiologische fopspeen en de dental fopspeen. Het verschil zit in de vorm van het zuiggedeelte. De fysiologische speen heeft een rond en bol zuiggedeelte en lijkt qua vorm op de tepel. Bij de dental fopspeen is het zuiggedeelte lichtelijk gebogen en is bedoeld om tegen het gehemelte te plaatsen. Dit is goed voor de stimulering van de tong- en kaakspieren. Op de verpakkingen staan leeftijdscategorie√ęn zodat je de juiste fopspeen koopt.

Waarom een fopspeen?

De eerste vijf maanden heeft je baby een grote zuigbehoefte. Om je baby niet de hele dag aan je tepel of de fles te hebben, biedt de fopspeen uitkomst. Daarnaast heeft de speen een rustgevende werking en voelt je baby zich veilig.