Whey eiwitten of plantaardig eiwitten?

De afgelopen jaren nemen we allemaal steeds bewustere keuzes. De fiets pakken in plaats van de auto, biologische producten in plaats van de reguliere. Ook in de sportbranche, en dan met name de supplementen, zien we dat steeds meer mensen bewuster kijken naar wat ze in hun lichaam stoppen. Een goed voorbeeld hiervan zijn de eiwitpoeders. Het gros van de mensen neemt gewoon het reguliere whey eiwit, wat afkomstig is van een dierlijk product. Niet per se de meest bewuste keuze dus. Men ging dus op zoek naar een bewustere keuze, waardoor de vraag naar plantaardige eiwitten steeg. Maar wat is nou precies het verschil?

Wat is whey eiwit?

Whey eiwit is het meest gebruikte voedingssupplement. Sporters nemen dit supplement om spieren op te bouwen, maar het wordt ook genomen om af te vallen. Whey eiwit wordt door deskundigen gezien als een compleet eiwit omdat het alle 9 essentiële aminozuren bevat. Ons lichaam kan zelf ook aminozuren aanmaken, op deze negen na. Om spieren op te bouwen is het dus belangrijk dat je alle aminozuren binnenkrijgt. Dit maakt whey eiwit dan ook een zeer populair voedingssupplement, met name in de wereld van fitness.

Whey eiwit is wat je overhoudt wanneer je melkvloeistof scheidt van de vaste stoffen. Dit is niet per definitie slecht, maar ook niet goed. Daarnaast kan het door veganisten niet genomen worden sinds het een dierlijk product betreft. Een alternatief is nodig.

Wat zijn plantaardige eiwitten?

Een reguliere eiwitshake is dus voor mensen die veganistisch zijn of een bewustere keuze willen maken geen optie. Gelukkig is er tegenwoordig ook een alternatief, de vegan eiwitshake. Een vegan eiwitshake is, zoals de naam al suggereert, gemaakt van plantaardige producten. Denk hierbij aan hennep, soja, bonen, bruine rijstproteïne en erwteneiwit. Deze worden gedroogd en fijngemalen tot er een vegan proteine poeder overblijft. Dit is net als whey eiwit te mixen met water of (amandel)melk tot een lekkere eiwitshake.

Waar je echter wel op moet letten bij een vegan eiwitshake is dat je wel de essentiële aminozuren binnenkrijgt. Een plantaardige bron van eiwitten is in dat opzicht minder compleet dan een regulier whey eiwit. Echter, wanneer je gevarieerd eet haal je essentiële aminozuren uit alle ‘hoeken’ en zal je lichaam en spieren geen tekorten hebben.

Als laatste biedt een plantaardige eiwitbron nog een groot voordeel. Namelijk dat het cholesterol- en vetvrij is. Een reguliere whey eiwit is dit vaak niet. Waar kies jij voor?