Glutenintolerantie of glutenallergie?
Het lijkt wel alsof iedereen tegenwoordig een glutenvrij dieet volgt. De een doet mee met de hype terwijl de ander het dieet volgt omdat er geen andere keuze is. Er is namelijk een groot verschil tussen glutenallergie en glutenintolerantie, ook wel coeliakie genoemd.
Verschil allergie en intolerantie
Om gelijk de fabels maar uit de wereld te helpen: glutenallergie bestaat niet! Als iemand het heeft over zijn of haar glutenallergie kun je er bijna zeker van zijn dat het een nepper is. Bij een allergie is sprake van een overgevoelige reactie van het immuunsysteem terwijl een intolerantie een auto-immuunziekte is met als gevolg dat het immuunsysteem als het ware het eigen lichaam aanvalt.
Het gluten-gen
Dertig tot veertig procent van de Nederlandse bevolking heeft een gen dat glutenintolerantie kan veroorzaken. De mensen zonder het gen krijgen nooit glutenintolerantie en het percentage met het gen heeft kans op de auto immuunziekte. Slechts een klein gedeelte van dit percentage krijgt daadwerkelijk coeliakie.
Glutenvrij voedsel
Graansoorten zitten boordevol gluten. Granen als rogge, tarwe, kamut, gerst en ook spelt zijn niet goed voor iemand met glutenintolerantie. Ook bier, pizza en andere producten waar graan in verwerkt is kun je beter vermijden. Kies in plaats daarvan voor glutenvrij voedsel. Denk hierbij aan verse groenten en fruit, zilvervliesrijst, aardappelen en onbewerke producten als vis en vlees. Twijfel je over een product? Let dan op het ‘glutenvrij’-etiket!