Vuurwerk en honden

Het hoort een van de leukste dagen van het jaar te zijn; oud & nieuw. Gezellige mensen om je heen met een lekkere fles champagne. Maar toch is deze avond niet voor iedereen even leuk. Vuurwerk kan stress bij honden opleveren. In dit artikel bespreken we tips die helpen voor je hond tegen vuurwerk.

Het is belangrijk om te weten of je hond bang is voor vuurwerk. Wanneer een hond bang is voor vuurwerk geeft een hond stress-signalen af. Dit zijn de volgende stress-signalen die je kan herkennen: lage houding, lippen aflikken, hijgen zonder het warm te hebben, geeuwen zonder moe te zijn, overdreven alert zijn, nerveus en onrustig rondlopen, niet willen eten en weglopen.

Er zijn manieren om je hond gerust te stellen. Zo kun je bijvoorbeeld je hond gewend laten raken aan het geluid van vuurwerk door middel van een CD. Bij de juiste opbouw kun je je hond geleidelijk laten wennen aan het geluid van vuurwerk. Ook kun je op de avond zelf je hond laten wegkruipen wanneer hij of zij daar behoefte aan heeft. Het heeft geen zin om je hond te bevelen om in zijn of haar mand te gaan liggen als je hond zicht niet veilig voelt op die plek. Dit kan juist averechts werken. Een andere manier is het gebruik maken van kalmeringsmiddelen hond. Dit kan je gebruik wanneer je hond je niet meer toelaat wordt.

Vuurwerk in combinatie met honden blijft lastig. Begin op tijd met het voorbereiden van je hond op vuurwerk. Dit scheelt heel erg veel stress voor je hond en ook voor jou. Uiteindelijk wil iedereen een zorgeloze oud & nieuw vieren. Als je hond echt niet gewend kan raken aan het vuurwerk in combinatie met de geur en lichtflitsen, schakel dan een gedragstherapeut in. Zij kunnen je helpen met het zoeken naar een oplossing.