leiboom

Het belang van een goede leiboom

Dat bomen belangrijk zijn voor onze natuur dat weten we allemaal, en dat ze goed zijn voor het milieu en indirect ook voor het klimaat dat weten we inmiddels ook wel maar dat ze meer voordelen hebben dat dat mensen vaak weten, is niet altijd bekend. Zo kan een boom gebruikt worden voor decoratie, voor privacy en voor breken van de wind in grote tuinen. Een ander voorbeeld van een boom met meerdere functies is het plaatsen van parkbomen. Parkbomen worden enorm groot en hebben dikke takken met een volle takken structuur en veel bladeren. Een groot voordeel van deze bomen is de hoeveelheid wind die ze tegenhouden en wanneer dat gewenst is ook zon. Zo van een voordeel van deze boom de vrucht zijn. Er zijn bijvoorbeeld bomen die vruchten als nootjes afgeven of eikels enz enz. Maar het belang van een goede leiboom wordt nog vaker onderschat. Wat is nu een goede leiboom en wat maakt deze boom nu zo favoriet?

We vragen het de oprichter van Buitengevoel Evy van Zanten, dochter van Mark van Zanten en sinds 2 jaar eigenaar van buitengevoel.com. Ze is al jaren actief in de bomen wereld en heeft al honderden leibomen verkocht.

Evy bedankt dat je met ons wilde praten, je gaf aan dat de leiboom enorm favoriet is?

Dat klopt. Een leiboom is eigenlijk pas sinds 10 jaar echt populair. Juist doordat er een verschuiving plaatsvond waar bomen in eerste instantie voor het functionele werden gepland zien we vaak dat groen leeft bij mensen en die nu voor het aanzicht wordt gepland. Ook de kosten van deze bomen worden steeds lager, het vergt weinig onderhoud en tal van onderhoudsvriendelijke leibomen worden nu gekweekt.

Wat voor leiboom kan je de lezers adviseren?

Het is echt een beetje afhankelijk van waar boom voor dient. Er zijn groenblijvende leibomen die wanneer je privacy wilt je het hele jaar door kunt gebruiken. Daarnaast zijn er de fagus sylvatica en de Pyrus chanticleer die ik altijd wel zou adviseren