Voordelen van een huisarts in de buurt

Huisartsen zijn vaak het eerste aanspreekpunt voor patiënten met kleine kwaaltjes zoals verkoudheid of keelpijn, maar ze kunnen ook ernstiger gezondheidsproblemen zoals diabetes of hartaandoeningen behandelen.

Het hebben van een huisarts in de buurt is niet alleen fijn om de reistijd kort te houden, maar is een absoluut belangrijk in noodsituaties. Wanneer u niet in staat bent om zelf naar de huisartspraktijk te komen, moet de arts binnen 15 minuten met de auto bij u kunnen zijn.

Hoe bepaalt u wie een goede huisarts is voor u? Allereerst is het belangrijk om u op uw gemak te voelen. Het kunnen bespreken van persoonlijke zorgen of kwalen is een belangrijk aspect van arts-patiënt relatie. Wanneer u vertrouwen hebt in uw behandelend arts, zult u makkelijker vragen kunnen stellen en inhoudelijk mee kunnen praten over uw behandeling.

De huisartsenpraktijk

Sommige artsen werken in een huisartsenpraktijk. Dit betekent dat er meerdere huisartsen zijn. Hierbij kunt u een vaste huisarts hebben. Wanneer uw eigen huisarts niet beschikbaar is zal een andere huisarts de zorg van u overnemen. Dit is een van de voordelen van een huisarts in een huisartsenpraktijk. Huisartsen werken op verschillende manieren samen om patiënten de best mogelijke zorg te bieden. Ze doen dit door informatie over patiënten met elkaar te delen, hun zorg te coördineren en elkaars werk te ondersteunen. U hoeft dan dus niet te wachten tot uw eigen arts weer beschikbaar is om zorg te krijgen.

In een huisartsenpraktijk werken ook andere medewerkers zoals doktersassistenten. en soms zelfs praktijkondersteuners. Doktersassistenten hebben een belangrijke functie in het huisartsenpraktijk. Zij zijn het eerste aanspreekpunt. Wanneer u een consult wilt met de huisarts belt u eerst met de doktersassistente. De doktersassistente kan u adviseren en/of in overleg met u een afspraak maken op het spreekuur van de huisarts. Soms hebben doktersassistentes hun eigen spreekuur en kunnen taken uitvoeren zoals onder andere bloeddruk meten, bloedsuiker meten, wonden verbinden, uitstrijkjes en oren uitspuiten.

De voordelen van een lokale huisartsenpraktijk

Er zijn veel voordelen verbonden aan een huisartsenpraktijk in de buurt. Het bespaart u tijd en geld omdat u niet naar verschillende artsen hoeft voor verschillende problemen. Als u een huisarts in de buurt hebt, kent hij de medische voorgeschiedenis van uw gezin, wat belangrijk is voor uw gezondheid. Een huisarts betekent ook dat uw arts weet of er andere aandoeningen in uw familie zijn waarnaar moet worden gekeken. Het betekent ook dat de huisarts u kan doorverwijzen naar specialisten die u kunnen helpen met bepaalde problemen of ziekten die niet door de huisarts kunnen worden opgelost.