Waarom je vaker rode bietensap moet drinken

Veel sporters gebruiken rode bietensap om sportprestaties te verbeteren, maar werkt dit ook echt? In deze leggen we uit welk effect het drinken van bietensap heeft op je gezondheid én sportprestaties.

Waarom zijn rode bieten gezond?

Rode bieten zitten boordevol mineralen, vitaminen, vezels en de stof nitraat. Het sap van rode bieten bevat, net als de meeste andere groentesappen, enorme hoeveelheden essentiële vitamines en mineralen. In rode bietensap zit met name vitamine A, B1, B2, B6 en C, deze dragen bij aan de algehele gezondheid van je lichaam. Ook werkt het ontstekingsremmend en tegen diverse kwalen. Doordat bieten vol zitten met vezels en eiwitten en maar weinig koolhydraten is het ook een prima dieet voeding. Het bevat maar weinig calorieën.

Rode bietensap is ook ontzettend goed voor je huid. Het helpt acné te voorkomen en het zorgt ervoor dat je huid egaler wordt. Dit heeft te maken met de sterk ontgiftende werking.

De stof nitraat in rode bieten heeft een positief effect op het verlagen van een hoge bloeddruk, zorgt voor een betere doorbloeding en vermindert het risico op hartfalen. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat rode bieten door de aanwezigheid van betanine zelfs tumoren minder snel kan laten groeien.
Tenslotte heeft het nitraat in rode bieten een positief effect op je uithoudingsvermogen. Dat is een eigenschap waar je met (duur)sport erg bij gebaat bent. Hieronder wordt uitgelegd hoe dit precies werkt.

Rode bietensap voor je sportprestaties

Rode bietensap is tegenwoordig flink populair onder duursporters, als een soort legale doping waarmee je meer uit je lichaam kunt zien te halen. Dat komt vooral door het stofje nitraat dat in dit sap zit. Nitraat wordt in je lichaam omgezet in nitriet, en dat zorgt weer voor een verwijding van je bloedvaten. Zo stroomt er meer bloed naar je spieren – en dus meer zuurstof, wat de sportprestaties bevordert. Ook zorgt de vitamine B6 bijvoorbeeld voor de aanmaak van meer rode bloedcellen, en zonder de vitamine C die rode bietensap bevat ben je minder goed in staat om ijzer uit je eten op te nemen. Hoe veel effect dit precies heeft, verschilt natuurlijk per persoon, maar er wordt wel gesproken over een aanzienlijke verbetering. Mogelijk hangt het er ook vanaf hoe lang van tevoren je begint met het regelmatig drinken van bietensap.

Is bietensap kankerverwekkend?

Deze vraag is ontstaan doordat het Voedingscentrum enige tijd geleden gewaarschuwd heeft voor dit drankje: de grote hoeveelheid nitriet zou mogelijk kankerverwekkend zijn. Op deze waarschuwing is echter veel kritiek gekomen. Volgens het onderzoek van Andrew Jones van de universiteit van Exeter is nitraat juist enorm gezond. Ook laat het Voedingscentrum inmiddels weten dat de gevaren voor de gezondheid te verwaarlozen zijn.

De voordelen van rode bietensap op een rijtje

  • Het werkt ontgiftend
  • Het verhoogt de weerstand
  • Het verlaagt de bloeddruk
  • Het werkt energie verhogend
  • Het is ontstekingsremmend
  • Het is goed voor de stoelgang
  • Het verlaagt de kans op kanker
  • Het voorkomt bloedarmoede
  • Het zorgt voor een mooie huid

Rode bietensap  is voordelig te koop op : https://www.drogistwarenhuis.nl/drogistwaren?q=rode-bietensap .