Ongemakken bij het ouder worden: hoe ga je ermee om?

Bij het ouder worden horen natuurlijk wat lichamelijke veranderingen en andere ongemakken. Rimpels, grijs haar en kaal worden zijn hiervan bekende voorbeelden voor mannen. Best vervelend natuurlijk, maar je kunt hier zelf het nodige aan doen. Hoe je met deze ongemakken omgaat, lees je in dit artikel.

Grijs worden

Het is maar de vraag in hoeverre grijze haren echt een nadeel zijn. Immers, er zijn genoeg vrouwen die grijze haren charmant en charismatisch vinden. Vind je zelf van niet of komen de grijze haren voor jou wat te vroeg? Dan kun je altijd kiezen om je haren te verven. Dit kun je bij de kapper laten doen, maar bij de drogist zijn ook verpakkingen te krijgen, waarbij je het eenvoudig zelf thuis kunt doen.

Rimpels

Met de jaren nemen ook vaak de rimpels toe. Ook als man kun je hier het nodige aan doen. Er zijn de nodige crèmes voor mannen te krijgen, die ervoor zorgen dat je huid mooi blijft en de rimpels weg blijven of minder worden. Zelfs met maskers kun je tegenwoordig als man goed je huid verzorgen en rimpels zoveel mogelijk tegengaan.

Haaruitval

Een terugtrekkende haarlijn of zelfs haaruitval zijn voor veel mannen een doembeeld bij het ouder worden. Dit kan eenvoudig verholpen worden door een haartransplantatie. Na deze behandelingen heb je weer een volle haardos en verdwijnt onzekerheid als sneeuw voor de zon. Er zijn in Nederland een behoorlijk aantal klinieken waar je terecht kunt voor haartransplantaties.

Mindere conditie

Veel mannen ervaren bij het ouder worden een minder conditie. Intensief sporten kan hierdoor een stuk lastiger worden.  Wanneer je bijvoorbeeld voetbalt, wordt het steeds zwaarder om de 90 minuten vol te maken. Bij steeds meer voetbalclubs kun je tegenwoordig terecht voor Walking Football. Op een laag tempo en op klein veld kun je dan toch blijven genieten van het allerleukste spelletje!

Mindfulness

Ontwikkel een andere houding ten opzichte van je lichaam en geest. Vaak zijn we hiermee volledig geïdentificeerd en ontlenen we hieruit onze eigenwaarde. Als het lichaam dan verouderd of onze mind minder betrouwbaar wordt terwijl we hieraan onze eigenwaarde ontlenen, krijgen we een negatief zelfbeeld. Door inzichten uit mindfulnes of meditatie kun je hierbij een andere houding ontwikkelen.