De medicatie voor ADHD

Druk, onhandelbaar en snel afgeleid: het is slechts een aantal symptomen van ADHD. Maar deze symptomen zijn wel zo aanwezig, dat er direct een oplossing voor gevonden moet worden. Vindt de maatschappij. Want een kind dat extra aandacht vraagt in de klas is voor de juf of meester lastig. En thuis eist het kind alle aandacht op waardoor de zusjes en broertjes naar de achtergrond verdwijnen. Stop er wat medicatie in en het kind is niet langer onhandelbaar. Maar werkt het wel zo?

Is medicatie de oplossing?

Ja en nee. Door middel van medicatie kan het kind (of volwassene) zich beter concentreren en minder druk zijn, maar is dat wat je wilt? Door natuurlijke medicatie als CBD olie, kan het kind in balans komen. De olie heeft namelijk een positief effect op het cortisol- en dopamine niveau.

Is ADHD een gedragsstoornis?

Twintig jaar geleden werd er nog niet zo moeilijk gedaan over de medicatie voor ADHD. Tegenwoordig wel. Laura Batstra, Universitair Hoofddocent Orthopedagogiek aan de Rijksuniversiteit Groningen, vindt dat ADHD een gedragsprobleem is en de oplossing gevonden moet worden bij psychologen en pedagogen. Niet bij medici. Zodra het kind het stempel ADHD krijgt, is het voor het leven getekend. Echter spelen er, naast de aanleg, zaken als school, ouders en de veeleisende maatschappij een rol. Het is makkelijker om te zeggen dat ADHD een gedragsstoornis is dan te kijken naar het samenspel van omstandigheden. Aldus Laura Batstra.