5 tips om sterker te worden

Je hoort vaak van mensen dat ze graag sterker zouden willen zijn. Helaas weten veel mensen niet goed hoe dat moet. Vooral bij moeders in de zwangerschap, hiervoor hebben we speciaal Training for mamas ontwikkeld! Vind jij jezelf te slap of ben je al bezig met trainen maar kom je niet verder? Lees dan deze 5 tips om sterker te worden.

Begin met krachttraining

Dit klinkt voor velen van jullie natuurlijk erg logisch. Toch zijn er veel mensen die niet weten waar ze moeten beginnen en gaan hardlopen of fietsen. Dit gaat je niet helpen om veel sterker te worden. Als je sterker wilt worden zal je moeten richten op krachttraining. Dit kan in meerdere vormen. Wil je niet naar een sportschool, dan kan je bijvoorbeeld calisthenics doen. Dat is een vorm  van krachttraining met lichaamsgewicht. In de sportschool zelf kan je ook verschillende soorten trainingen doen. Als je echt heel sterk wil worden, dan kan je het beste gaan voor powerlifting.

Eet voldoende

Wanneer je begonnen bent met krachttraining, is het van uiterst belang dat je genoeg eet. Om sterker te worden moet je in een positief energiebalans zitten, wat inhoudt dat je meer energie binnenkrijgt dan je verbruikt. In het begin kan je misschien nog sterker worden als dit niet zo is, maar na een tijdje wordt het onmogelijk. Zorg ook dat je voldoende eiwitten eet voor het herstellen van de spieren. Vaak wordt aangeraden minimaal 1.8 gram eiwitten per kilo lichaamsgewicht te eten. Voldoende eiwitten eten kan soms lastig zijn. In dat geval zouden sportsupplementen je kunnen helpen met het bereiken van je minimale aantal eiwitten per dag.

Zorg voor een goed schema

Zonder een goed plan kan je moeilijk bijhouden of je sterker wordt en zal het langer duren. Met een goed trainingsschema kan je optimaal trainen en kan je progressie bijhouden. In een schema staat welke oefeningen je doet op welke dag, zo voorkom je ook dat je te vaak traint. Een gratis fitness schema is makkelijk te vinden op het internet.

Verhoog het gewicht

Om sterker te worden zal je telkens het gewicht moeten verhogen. Train je met lichaamsgewicht, verhoog dan het aantal herhalingen. Zorg dat als je wel met gewichten traint, dat je zwaar traint. Veel gewicht en weinig herhalingen. Zorg dat dit gewicht elke training een beetje meer is.

Neem voldoende rust

Als je sterker wilt worden moet je inderdaad zwaar trainen. Het heeft echter geen zin om onnodig veel te trainen, waardoor je niet goed herstelt en sneller blessures oploopt. Luister altijd goed naar je lichaam en gun jezelf voldoende rust. Train af en toe wat lichter met meer herhalingen. Zorg ook dat je voldoende slaapt, in je slaap herstel je namelijk sneller.