Tuinieren in December!

December: de maand van sinterklaas, kerst en oud & nieuw. Korte dagen, lange nachten en heel veel kou. Dit is waarschijnlijk waar de meeste mensen aan zullen denken als ze aan december denken. Je zult hierbij niet ook meteen aan tuinieren denken. De temperaturen zijn natuurlijk doorslaggevend als het gaat om tuinieren, en omdat december over het algemeen vrij koud is, zijn er relatief weinig werkzaamheden te verrichten. Toch zijn er zelfs in de winter dingen te doen als het gaat om je tuin! Lees hier een aantal praktische tuintips voor de maand december.

Let op met onkruid verwijderen

Tijdens een wat minder strenge winter waar de temperaturen nog vrij hoog zijn voor de tijd van het jaar, kan het zijn dat het onkruid zomaar ineens weer begint te groeien. Hier wil je natuurlijk vanaf, dus veel mensen kiezen ervoor om dit meteen te laten verwijderen. Let hier wel goed mee op, want de grond is in deze periode natuurlijk vrij vochtig. Dit kan ervoor zorgen dat je de grond een open structuur geeft, waardoor de vorst dieper tot de bodem kan doordringen en de wortels kan beschadigen. Dit kan er uiteindelijk voor zorgen dat het jaar daarna dieper kan verspreiden en er dus meer onkruid ontstaat. Eigenlijk is het het slimste om het onkruid weghalen even tot het voorjaar uit te stellen. 

Laat het gras maar groeien

Gras heeft veel licht en voedingsstoffen nodig om te kunnen groeien en stopt zelfs met groeien als het heel koud wordt. December is dus niet de meest ideale maand voor gras om te groeien. Het is geen geheim dat er in de winter minder licht is dan in de zomer, wat niet bevorderlijk is voor het gras, maar er zitten ook veel minder voedingsstoffen in de bodem. Het is dus zeker aan te raden om het gras in de winter wat langer te houden, omdat gras ook voedingsstoffen uit het sprietje zelf kan halen. Bij een gebrek aan voedingsstoffen in de bodem is dit dus een goed alternatief. Let er ook op dat je niet teveel over het gazon loopt als er sneeuw op ligt of als het vriest, want zo beschadig je het gazon alleen maar. 

Voor meer tips op het gebied van flora en fauna is het aan te raden om ook eens een kijkje te nemen op de blog van plantenpraat.nl! Hier vind je alles wat je moet weten over je groene vriendjes.